BRUSSEL - Nederland zal niet alleen met infanteristen van de luchtmobiele brigade, maar ook commando's en genietroepen deelnemen aan de veiligheidsmacht voor Afghanistan. Dit zei minister De Grave van Defensie dinsdag in Brussel na een vergadering met NAVO-collega's.

De ontplooiing van de troepenmacht zal nog wel 'een aantal weken' op zich laten wachten. Er moeten nog enkele lastige punten worden opgelost. Komend weekeinde zullen wel al kwartiermakers naar de Afghaanse hoofdstad Kabul gaan om de komst van de macht voor te bereiden. Volgens De Grave is het niet uitgesloten dat onder hen ook Nederlandse militairen zullen zijn.

De macht moet de interimregering beschermen die 22 december in Kabul aantreedt. Steeds meer landen willen meedoen aan de operatie, die voorlopig onder Britse leiding komt te staan. Nederland vormt samen met Duitsland een eenheid. Portugal, Noorwegen, Tsjechië, Spanje en Denemarken willen ook deelnemen.

Meer dan nodig

Volgens De Grave zijn er daardoor meer troepen voorhanden dan nodig is, wat aflossing vergemakkelijkt. Nederland wil zijn troepen zes maanden in Afghanistan houden. Drie maanden, waaraan de Britten denken, vindt de minister "aan de korte kant".

Volgens de Britse minister Hoon zijn vooral infanteristen aangeboden, terwijl vanwege de situatie op de grond behoefte is aan gespecialiseerd personeel, zoals mijnopruimingsmensen. Voorkomen moet verder worden dat de militairen van de veiligheidmacht worden verward met de vooral Amerikaanse troepen die in het land nog achter Osama Bin Laden aan zitten. Volgens Hoon wordt nog overlegd met Washington.

Onder de andere op te lossen lastige punten voordat De Grave een voorstel doet waarmee de regering dan akkoord moet gaan (en vervolgens de Tweede Kamer), is het mandaat van de VN-Veiligheidsraad. Een resolutie verwacht de minister op zijn vroegst donderdagochtend (Nederlandse tijd).