SCHEVENINGEN - De omstandigheden zijn veelbelovend voor een goede haringvangst. De voorzitter van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging Nico de Jong zei donderdag dat het plankton de afgelopen maanden door het vele zonlicht weelderig kon groeien. Noorse vissers spraken al van een oranje waas in het water. Juist dit oranje voedsel laat de haring extra lekker smaken.

Het wordt ook een grote vangst dit jaar, want het haringquotom is met bijna 50 procent verhoogd naar 400.000 ton. Niet elke haring mag verwerkt worden tot een maatjesharing, maar door de ruime hoeveelheid kan ongeveer 35.000 ton tot Hollandse Nieuwe worden verwerkt.

Op 27 mei, een dag voor de opening van het seizoen, wordt traditioneel de eerste emmer haring geveild. In het kader van 'Haring in het land, dokter aan de kant' gaat de opbrengst naar de Nederlandse Hartstichting. Volgens prof.dr.ir. Frans Kok, hoofd van de afdeling humane voeding en epidemiologie aan de universiteit van Wageningen, "verlagen bepaalde visvetzuren het risico op fatale hartziektes". Een vet visje gaat de vernauwing van de kransslagader tegen, aldus Kok.

Haring

Wie alles wil weten over de haring en zijn eigenaardigheden kan 'Haring en zijn maatjes' van Adriaan de Boer en Wouter Klootwijk erop naslaan. Daarin leggen zij onder meer uit hoe het komt dat een haring altijd netjes in een school zwemt. "Zodra het licht wordt, kijkt een haring opzij. Hij ziet een andere haring en die ziet hem."

"Ze blijven bij elkaar en zwemmen in dezelfde richting. Dit doen alle haringen en zo ontstaat een school", aldus het boekje, dat donderdag werd gepresenteerd."