DEN HAAG - Een meerderheid van PvdA, SP en VVD in de Tweede Kamer wil met een motie afdwingen dat de Segway-step zo snel mogelijk wordt toegelaten op de openbare weg.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie betoogde donderdag in een overleg met de Kamer dat de wetgeving eerst op orde moet zijn, omdat anders de aansprakelijkheid bij ongelukken onduidelijk is.

Momenteel mag een kleine groep gehandicapten al de elektrische step gebruiken. "Waarom kan die groep niet groter", vroeg PvdA-ster Lia Roefs zich af.

Duitsland

Paul de Krom (VVD) wees naar Duitsland dat de Segway wel al laat rondrijden. Verkeersminister Camiel Eurlings wierp tegen dat België ruim tijd nodig had voor wetgeving.

Het CDA steunt de voorgenomen motie niet. Volgens Sander de Rouwe is die bedoeld "voor de bühne''.

Hirsch Ballin beloofde immers om te kijken of het wetsvoorstel sneller klaar kan zijn en nog voor de zomervakantie door het kabinet kan worden afgehandeld.

Advies

Op basis van een advies van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en na overleg met 'Brussel' kwamen de bewindslieden met wets- en regelwijzigingen.

Ze schreven de Kamer eerder te verwachten dat het tot eind 2009 zou duren voordat de Segway op straat gebruikt mag worden.

Regels

Bestuurders van een Segway moeten minstens 16 jaar zijn (behalve gehandicapten). Een helm is niet verplicht, reflectoren wel net als een verzekering en een kenteken. Mobiel bellen en naast elkaar rijden mag niet.

De maximumsnelheid is 25 kilometer per uur. Gehandicapten mogen met de step ook het trottoir op, maar dan niet harder rijden dan 6 kilometer.