KARLSRUHE - Het verbod op incest in het Duitse wetboek van strafrecht is niet in strijd met de grondwet, waarin het recht op vrije ontplooiing van de persoonlijkheid is vastgelegd als afgeleide van de menselijke waardigheid.

Dit heeft het Duitse Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe donderdag beslist. De zaak was aangespannen door een man uit Leipzig, die wegens incest is veroordeeld omdat hij vier kinderen heeft bij zijn zus.

Volgens de hoogste Duitse rechters is het verbod gerechtvaardigd om het gezin voor schade te behoeden en de zwakkere potentiële partner te beschermen.

Het Bundesverfassungsgericht (BVG) wees tevens op het gevaar van zware genetische schade bij kinderen van broer en zus.

Stel

In de zaak ging het om een in 1976 geboren man en een in 1984 geboren vrouw. Zij hadden elkaar door omstandigheden pas in 2000 leren kennen. Twee van de vier kinderen van het stel zijn gehandicapt. De man is veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor de relatie.

De vicepresident van het Federale Constitutionele Hof, Winfried Hassemer, was het niet eens met de mening van zijn collega's. Volgens hem zijn "eugenische overwegingen" niet toegestaan in het constitutionele recht.

Ook zijn er volgens hem aanwijzingen dat het wetboek van strafrecht in zijn huidige vorm slechts de moraal van een bepaald moment weerspiegelt en geen concreet door de grondwet bepaald rechtsgoed.