UTRECHT - De Utrechtse politie biedt hangjongeren een werkervaringsplaats aan. De proef van een jaar met veertien jongeren is zo succesvol dat het project met een jaar wordt verlengd. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

De jongeren surveilleren op dit moment in de wijken Kanaleneiland en Zuilen. Het is de bedoeling dat in andere wijken ook jongeren hun leeftijdgenoten gaan aanspreken op ongewenst gedrag, aldus een woordvoerster van de politie.

Het idee de jongeren een tijdelijke werkplek aan te bieden is ontstaan in de wijken waar de jongeren op straat hingen, vertelt de zegsvrouw.

Goede voorbeeld

"Onze agenten hebben veel contact met de hangjongeren. In die gesprekken kwam naar voren dat het voor die jongens heel moeilijk is een baan of een stageplek te krijgen. Wij hebben bedacht dat we zelf het goede voorbeeld moeten geven en de jongeren moeten helpen."

Bij sommige leeftijdsgenoten zijn de voormalige hangers niet populair volgens de woordvoerster. "Maar de meesten nemen het commentaar dat ze krijgen van de surveillanten wel degelijk serieus."

De politie zet de jongeren maximaal twaalf uur per week in. Het ministerie van Binnenlandse Zaken betaalt de verlenging van het project komend jaar.