RIJSWIJK - In tegenstelling tot wat het EO-programma '40 dagen zonder seks' deed vermoeden, zijn jongeren erg behoudend als het om seks gaat.

Dat blijkt in ieder geval uit een onderzoek onder vijfhonderd jongeren tussen de 16 en 25 jaar door de voorlichtingssite hoehetmoet.nl.

De website, die eerder in het nieuws kwam door zijn expliciete voorlichtingsfilmpjes, tekent op uit de enquête dat jongeren lang niet zo losbandig zijn als vaak wordt gedacht.

Relatie

"De meeste jongeren beginnen gemiddeld net voor hun zeventiende jaar met seks en duiken niet zomaar met elkaar in bed. Het grootste deel van de jongeren (62 procent) ging voor het eerst met iemand naar bed toen er sprake was van een relatie.

Daarvan dook 18 procent pas de koffer in na een paar ontmoetingen met de nieuwe vaste relatie. "Seks is voor jongeren vooral iets dat je doet binnen een vaste relatie, met z'n tweeën en zonder speeltjes of andere hulpmiddelen'', concluderen de onderzoekers.

De meeste jongeren (71 procent) zou ook pas voor het eerst seks hebben met hun eigen, vaste verkering.

Bekende

Een klein deel maar, zo'n 15 procent, heeft voor het eerst gemeenschap met een bekende, zoals een vriendin/vriend. De ontmaagding tijdens een one-night-stand is maar bij 11 procent van de jongeren het geval.

"Ook het aantal sekspartners blijkt niet te duiden op een losbandig seksleven. De meeste jongeren (62 procent) hebben ervaring met één sekspartner en 33 procent met twee of meer sekspartners. Een kwart van de jongeren heeft tot nu toe meer dan twee sekspartners gehad sinds ze seksueel actief zijn.''