BRUSSEL - Schapen worden zeldzamer in de EU. Europeanen eten namelijk steeds minder schapenvlees, de kosten voor verzorging stijgen en de vergrijzende boeren kunnen amper opvolgers vinden.

Dat zegt de regering van Ierland, die de zaak heeft aangekaart in Brussel. Ministers van Landbouw van de 27 EU-landen bespreken maandag de situatie in de schapenhouderij.

Europeanen aten in 2005 gemiddeld 2,9 kilo aan lamsboutjes en ander schapenvlees, volgens de Europese Commissie. Volgend jaar zal dat gedaald zijn tot 2,7 kilo. Op vijfhonderd miljoen EU-inwoners scheelt dat ongeveer 100 miljoen ton per jaar.

Jongeren

Ierland dringt maandag aan op EU-maatregelen, zoals een campagne onder jongeren om meer schapenvlees te eten. Dat moet een helpende hand bieden aan de schapenhouders en het landschap. Grazende schapen voorkomen erosie van bergen en de boerderijen houden het platteland levendig, motiveert de Ierse regering.

Ierland zag het aantal schapen in tien jaar dalen met bijna een miljoen stuks tot 4,5 miljoen. Andere landen met traditioneel veel schapen zoals Spanje, Frankrijk en Engeland tonen dezelfde trend.

Blauwtong

Nederland zag het aantal dalen van 2 miljoen in 1992 naar zo'n 1,4 miljoen in 2006, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Inmiddels kampen schapenhouders hier met de dierziekte blauwtong. Die kan dodelijk zijn. Vorig jaar trof blauwtong ruim 6000 boerderijen in Nederland.

Onzeker is of de EU bereid is tot steun voor de schapensector. De Europese Unie is juist bezig de vaste greep op de landbouwsector los te laten. De boeren moeten steeds meer de vrije markt op.