BRUSSEL - Premier Jan Peter Balkenende zal donderdag op de eerste dag van de reguliere EU-top in Brussel zijn Europese collega's uitleggen wat het kabinetsstandpunt is over de komende film van Geert Wilders.

Balkenende hoopt op Europese solidariteit voor het geval de film Fitna in de islamitische wereld leidt tot gewelddadige reacties tegen Nederlanders, Nederlandse bedrijven of Nederlandse ambassades.

De film van Wilders is officieel geen agendapunt, maar Balkenende zal het tijdens het diner op donderdagavond aan de orde stellen. Balkenende en andere ministers uit zijn kabinet praten al maanden met andere Europese regeringen over de mogelijke gevolgen van de film.

Ze hopen op meer steun dan Denemarken twee jaar geleden kreeg na de publicatie van de Mohammed-cartoons in Deense kranten.

Lissabon-proces

De EU-leiders praten verder over de voortgang van het 'Lissabon-proces' (het moderniseren van de Europese economie), de Frans-Duitse plannen voor een Middellandse Zee-Unie en het klimaat- en energiepakket van de Europese Commissie.

De ministers van Financiën van de 27 EU-landen spreken bovendien apart nog over de onrust op de financiële markten en de positie van buitenlandse staatsfondsen. De ministers van Buitenlandse Zaken praten over de EU-politiemissie in Afghanistan.