UTRECHT - Een asbestslachtoffer uit Utrecht heeft woensdag in een kort geding als voorschot 50.000 euro schadevergoeding geëist van zijn oude basisschool St. Michaël in De Bilt. De 30-jarige Utrechter Marius Coenraats houdt de school verantwoordelijk voor zijn ziekte.

De Utrechter zou de asbestziekte mesothelioom in de vorm van buikvlieskanker hebben opgelopen door het inademen van asbestdeeltjes, afkomstig van de brandwerende platen rond metalen balken in het plafond van het schoolgebouw.

De asbestplaten waren bij een verbouwing in 1978 aangebracht. Ze kwamen vorig jaar bij een verbouwing weer aan het licht en zijn inmiddels verwijderd. Coenraats zat van 1984 tot 1990 op de Michaëlschool.

Basisschool

Volgens de Utrechter en zijn advocaat R. Ruers kan Coenraats de asbestziekte alleen op zijn basisschool hebben opgelopen. Eigen onderzoek heeft geen andere mogelijke besmettingsbron aangewezen.

Coenraats en zijn raadsman menen dat de asbestdeeltjes zich door de school hebben kunnen verspreiden doordat het systeemplafond de asbestplaten niet volledig afschermde, door de schuifwanden die aan de stalen balken waren opgehangen.

Afgedekt

Raadsman M. Lauxtermann betwistte namens de Michaëlschool dat de asbestplaten niet goed waren afgedekt. Bovendien viel volgens de advocaat niet uit te sluiten dat Coenraats toch op zijn werk of in een privésituatie in aanraking was geweest met asbest, maar staat ook nog niet vast dat asbest de enige oorzaak is van de ziekte mesothelioom.

Bij een deel van de patiënten kan blootstelling aan asbest niet worden aangetoond.

Schadevergoeding

Lauxtermann vroeg het geëiste voorschot op een later te bepalen schadevergoeding af te wijzen. Raadsman Ruers meent dat zijn cliënt uiteindelijk recht heeft op 75.000 euro aan schadevergoeding. Coenraats is volledig arbeidsongeschikt. Bij de Utrechter, die in 2004 zijn gehele buikvlies operatief liet verwijderen, zijn vorig jaar uitzaaiingen geconstateerd.