BRUSSEL - Het Europees Parlement eist van de EU-landen dat een homoseksuele Iraanse asielzoeker bescherming wordt verleend. De 19-jarige Mehdi Kazemi dreigt te worden teruggestuurd naar Iran, waar hij vanwege zijn homoseksualiteit vrijwel zeker de doodstraf krijgt.

Kazemi vroeg eerst asiel aan in Groot-Brittannië maar dat werd daar geweigerd. Vervolgens deed hij hetzelfde in Nederland, maar dat weigerde zijn verzoek te behandelen omdat hij al in Groot-Brittannië een asielverzoek had ingediend.

Europarlementariërs vrezen dat Kazemi nu de dupe wordt van Europese bureaucratie. "Het gaat hier om een mensenleven. Deze jongen gaat een zekere dood tegemoet als je hem terugstuurt naar Iran", zegt D66-europarlementariër Sophie in 't Veld.

Geweten

"Europese regels zijn leuk, maar willen politici de dood van deze jongen op hun geweten hebben", vraagt In 't Veld zich af.

VVD-europarlementariër Jeanine Hennis noemt het een "grof schandaal" als de EU zou laten gebeuren dat Kazemi wordt teruggestuurd naar Iran.

Hoger Beroep

In Nederland trok vooral D66-Kamerlid Boris van der Ham aan de bel over het lot van Kazemi. Maar de Raad van State wees het hoger beroep van Kazemi tegen de afwijzing van zijn asielaanvraag af.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie meldde de Kamer eerder dat zij ervan uitgaat dat Groot-Brittannië de jongen niet terugstuurt naar Iran als zijn leven daar in gevaar is.