Gouverneur Eliot Spitzer van de Amerikaanse staat New York heeft woensdag zijn ontslag ingediend. De politicus van Democratische huize is verwikkeld in een seksschandaal en was onder steeds grotere druk komen te staan om terug te treden.

De 48-jarige gouverneur zou gebruik hebben gemaakt van de diensten van een prostituee. Na de onthulling van het schandaal hadden de Republikeinse tegenstanders Spitzer 48 uur de tijd gegeven om af te treden, anders zouden ze een afzetprocedure in gang brengen.

Excuses

Spitzer maakte zijn aftreden zelf bekend op een persconferentie. Hij bood zijn excuses aan. Hij werd vergezeld door zijn vrouw die 'op zijn Amerikaans' in het openbaar achter haar overspelige man bleef staan.

Vicegouverneur David Paterson zal maandag het stokje overnemen van de in diskrediet geraakte Spitzer. Hij was in november 2006 met bijna 70 procent van de stemmen gouverneur van New York geworden.

Schoon schip

De ex-aanklager beloofde schoon schip te maken in de New Yorkse politiek. Hij bond onder meer de strijd aan met de witteboordencriminaliteit, het overschrijden van de regels op Wall Street en met de klanten van ten minste twee prostitutiebedrijven.

Prostituee

De autoriteiten onderschepten tijdens een onderzoek naar het luxe prostitutiebedrijf Emperors Club VIP een gesprek van moraalridder Spitzer met een prostituee, die hij had geboekt.

Inmiddels is bekend geworden dat Spitzer onder de code Cliënt 9 vaste klant was bij het exclusieve bedrijf, waar prostituees niet voor minder dan 1000 dollar (650 euro) per uur het bed willen delen.

Commercie

Met teksten als "Lijk op een gouverneur met dit stijlvolle Cliënt 9 T-shirt" wil de commercie een slaatje slaan uit het seksschandaal. Iedereen kan nu Cliënt 9 zijn met een T-shirt als "Noem me gewoon Cliënt 9" of simpelweg Cliënt 9 op een paar rode lippen op wit katoen.