NEW YORK - Het Somalische ex-fotomodel Waris Dirie is al sinds 2003 geen VN-ambassadrice meer en mag die titel ook niet langer voeren. Dat zei een woordvoerder van het bevolkingsfonds UNFPA in New York woensdag.

Dirie zal volgens hem zelf "op korte termijn" met een "rectificatie" komen.

Dirie verdween vorige week in Brussel enkele dagen spoorloos. Toen ze plotseling weer opdook, wilde ze niets zeggen tegen de Belgische politie.

Ziekenhuis

Momenteel ligt ze in het ziekenhuis in Wenen, haar woonplaats. Maandag vertelde ze dat ze in Brussel was ontvoerd door een taxichauffeur, die haar enkele dagen vasthield en probeerde te verkrachten. Ze beschuldigde de Belgische politie er van haar als een prostituee te hebben behandeld.

Dirie werd in 1997 door UNFPA aangesteld als 'goodwill ambassadrice' in de strijd tegen genitale verminking van vrouwen, maar in 2003 hield die samenwerking op. Bij publieke optredens, zoals vorige week in Brussel, is ze de titel blijven gebruiken.

Tijdelijk

UNFPA-woordvoerder Abubakar Dungus ontkende berichten in het Belgische dagblad De Morgen dat "terugkerende problemen als gevolg van alcohol" de reden voor de beëidinging van de samenwerking zijn. "Beroemdheden komen en gaan. Dit zijn altijd tijdelijke programma's", zei hij tegen het ANP.

De huidige goodwill ambassadors van UNFPA zijn onder anderen voormalig Spice Girl Geri Halliwell en de Belgische seksuologe Goedele Liekens.