DÜSSELDORF - In Duitsland zijn zeker 230 mensen besmet geraakt met salmonella. De salmonellabacterie zat in chocoladerepen die werden verkocht door de supermarktketen Aldi. Dat hebben de autoriteiten in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen dinsdag bekend gemaakt.

De chocolade is vervaardigd in de oostelijke stad Halle. Het gaat om de merken Chateau Alpensahne, Chateau Rahm-Mandel en Choceur. De Aldi verkocht de besmette chocola in de maanden september en oktober. Klanten worden opgeroepen de tabletten terug te brengen.

Het gaat om de zeldzame variant van de bacterie Salmonella Oranienburg die tijdens het verwerkingsproces in de fabriek temperaturen van 130 graden Celsius moet hebben overleefd. De autoriteiten sluiten niet uit dat de salmonellabacterie oorspronkelijk uit Denemarken kwam.

De federale regering zei in een verklaring dat veiligheidsmaatregelen zijn genomen overeenkomstig de richtlijnen van de Europese Unie.

Nederland

De salmonella-chocoladerepen zijn overigens niet in Nederland verkocht. Dat heeft supermarktketen Aldi woensdag bekendgemaakt. Bij de Keuringsdienst van Waren waren woensdagochtend nog geen telefoontjes van verontruste chocolade-eters binnengekomen.