DE BILT - Het KNMI heeft woensdagmiddag rond 14.15 uur het weeralarm ingetrokken dat was uitgevaardigd in verband met de storm. Het weerbureau liet dat woensdagmiddag weten.

Het weeralarm werd woensdagochtend rond 05.15 uur gegeven omdat het KNMI zware windstoten verwachtte en grote schade mogelijk achtte.

Volgens het KNMI ging het om een "goed weeralarm". Het ging om zeer zware windstoten tijdens de buien. Niet om de windkracht 9 want dat is een normale storm", aldus de zegsman van het KNMI.

De zwaarste windstoten van 104 kilometer per uur werden geregistreerd op vier plekken: IJmuiden, Vlieland, Stavoren en bij de Houtribsluizen. Deze windsnelheid is ook het kritische punt waarop het KNMI wel of geen weeralarm afgeeft.

Wegverkeer

Vooral het wegverkeer ondervond hinder van harde rukwinden. Aan het begin van de middag kantelden meerdere vrachtwagencombinaties. Op de brug bij Zaltbommel ging een wagen op z'n kant. Het voertuig blokkeerde twee rijbanen. Ook op de A50 en de A12 blies de wind vrachtwagencombinaties omver. De A12 werd enige tijd afgesloten.

Vrachtverkeer

Het vrachtverkeer kreeg het advies de Moerdijkbrug, Van Brienenoordbrug en de Haringvlietbrug te mijden. Uit voorzorg waren enkele rijstroken op de Moerdijkbrug afgesloten.

De ochtendspits verliep ondanks de harde wind vrij normaal. Om 08.00 uur, het hoogtepunt van de spits, stond ruim 200 kilometer file op de Nederlandse wegen, iets meer dan een gemiddelde woensdagochtendspits.

Vliegverkeer

Ook het vliegverkeer op Schiphol ondervond veel last van de harde wind. Daarom waren slechts twee banen beschikbaar; een om te landen en een om op te stijgen. Als gevolg daarvan zijn tientallen vluchten geannuleerd. In de ochtend was zelfs maar een baan open voor vertrekkende en binnenkomende vliegtuigen.

Rotterdam Airport had geen hinder van de storm. De wind stond gunstig op de enige start- en tevens landingsbaan. De luchthaven hoefde geen vluchten te annuleren. Kleine vliegtuigjes bleven uit voorzorg wel aan de grond.

Spoor

Het spoor heeft nauwelijks schade geleden door de storm. Er waren geen meldingen van op het spoor gevallen bomen of door de storm beschadigde bovenleidingen.

Gewond

In Haarlem raakte een man woensdagochtend gewond aan zijn hoofd toen een gevelplaat tegen hem aanwaaide. Een aantal platen lag opgestapeld op een bouwplaats aan de Oudeweg. De harde wind kreeg grip op de bovenste plaat waardoor die over een kleine loods vloog en de toevallig passerende man raakte.

Schade

De storm leidde bij schadeverzekeraars tot zeker 35 procent meer schademeldingen dan op een normale woensdag. De meeste telefoontjes hadden betrekking om omgevallen bomen op auto's, omgewaaide schuttingen en dakpannen.

Bossen

De bossen bij Amelisweerd gingen woensdag ook op slot omdat rukwinden bomen zouden kunnen omblazen. Vanwege de storm werden onder meer de markten op het Vredenburg en het Oppenheimplein in Utrecht afgelast.

Evenementen

Dat gold ook voor de goederenmarkt en het jaarlijkse evenement 'Paasvee' in Schagen. De keuring met bijbehorende markt, tentoonstelling en festiviteiten is normaal gesproken een grote publiekstrekker in de kop van Noord-Holland.

De werkzaamheden bij de twee containerterminals van ECT in de Rotterdamse haven lagen woensdag vrijwel geheel stil door de storm. De wind stond vol op de terminals. "Dan houdt het gewoon op", zei een woordvoerder.