DEN HAAG (ANP) - Het CDA ligt met coalitiegenoten PvdA en de ChristenUnie in de clinch over het feit dat 17-jarige aspirant-militairen tijdens hun opleiding met scherp mogen schieten. Dit bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Al jaren mogen 17-jarigen tijdens een zes maanden durende vrijwillige opleiding met scherp schieten tijdens oefeningen. De PvdA en de ChristenUnie hebben daar problemen mee.

Politieagenten in opleiding mogen dat pas vanaf hun 18e. Volgens het CDA en Defensie is het nodig voor de werving, om de krijgsmacht aantrekkelijk te laten zijn.

Computersimulatie

De ChristenUnie wil weten of dat niet kan met computersimulaties en schieten met losse flodders. Het CDA vindt dat onzinnig, dan leren ze niet schieten, stelt de fractie. De PvdA vindt computersimulaties wel een oplossing, maar denkt dat het oefenen met losse flodders lastig is.

Op dit moment oefenen genoemde 17-jarigen samen met 18-jarigen. In de praktijk zouden er dan oefeningen zijn met losse flodders en scherpe munitie door elkaar heen. De partij wil weten hoe staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) daarover denkt.

Ouders

Voor de zogenoemde initiële opleiding van 17-jarigen moeten hun ouders een handtekening plaatsen. De 17-jarigen treden formeel in dienst bij de krijgsmacht, maar ze kunnen tijdens de zes maanden durende cursus op elk moment afhaken. Na het bereiken van hun 18e treden ze automatisch in dienst en is dat niet meer mogelijk.

De PvdA wil dat ze daar eerst zelf een handtekening voor moeten zetten. Bovendien heeft de partij problemen met het feit dat 17-jarigen formeel onder de krijgstucht komen te vallen. Die maakt, volgens de PvdA, geen onderscheid tussen minder- en meerderjarigen.