DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft de voormalige topmannen van de failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland woensdag vrijgesproken.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had het tweetal miljoenen euro's aan drugsgeld witgewassen. Het hof meent echter dat het niet is uit te sluiten dat het omstreden geld, legaal verkregen was. Het OM had dat moeten onderzoeken maar heeft dit nagelaten", concluderen de rechters en daarom worden de twee verdachten niet veroordeeld.

Gevangenisstraf

De rechtbank in Rotterdam deed dat wel. Die strafte voormalig bestuursvoorzitter van Air Holland Cees van D. in december 2006 nog tot 1,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk voor het witwassen van drugsgeld. Zijn financiële rechterhand Paul G. kreeg toen zelfs een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Noodlijdend

Volgens het OM stopte het tweetal een deel van de vermeende drugsmiljoenen in hun toen nog noodlijdende luchtvaartmaatschappij om het bedrijf van de ondergang te redden. Via vele stromannen zouden tientallen miljoenen contant geld, giraal zijn gemaakt.

Cocaïne

Om Air Holland in de lucht te houden zou Paul G. onder meer in zaken zijn gegaan met de Surinaamse familie G., die in de ogen van het OM betrokken was bij de handel in cocaïne en xtc-pillen. De familie zou bereid zijn geweest 12,5 miljoen euro in het noodlijdende Air Holland te investeren.

Zowel Van D. als Paul G. heeft zijn onschuld altijd volgehouden.

OM

Volgens het OM heeft de aanklager wel degelijk op basis van informatie uit het dossier laten zien dat het in deze zaak om crimineel verkregen geld ging. "Wij hebben in dit geval een juridisch verschil van inzicht met het hof", legt een woordvoerster uit.

Het OM weet nog niet of het de vrijspraak bij de Hoge Raad gaat aanvechten.