SCHINVELD - Nederland raakt een stuk grond van zes kilometer lang en enkele tientallen meters breed kwijt aan Duitsland. Het gaat om de N-274, een snelweg die de Limburgse plaatsen Schinveld en Koningsbosch met elkaar verbindt, maar zich op Duits grondgebied bevindt.

De regio Selfkant

Vanaf begin volgend jaar mogen de Duitse collega's weer voor beheer en onderhoud zorgdragen. In Keulen werd woensdag een intentieverklaring ondertekend. "Het eigendom van Duitsland dan wel Nederland is tegenwoordig een achterhaald iets", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat Limburg.

Het verkeer op de N-274 heeft nu geen mogelijkheid Duitsland te bereiken, er zijn eenvoudigweg geen afslagen. Dat gaat veranderen, er komen rotondes, er komen aansluitingen. "Begin volgend jaar zal de weg officieel worden overgedragen", aldus de woordvoerder.

Voor automobilisten, die zich weinig van de maximumsnelheid ter plaatse aantrekken, wordt de nieuwe situatie oppassen. Nu mag noch de Nederlandse noch de Duitse politie in de neutrale zone bekeuringen uitdelen, dat zal spoedig veranderen.