TILBURG - Spermadonoren hebben steeds vaker succes als ze een actieve vaderrol opeisen. "Het hek staat open", verklaarde de Tilburgse hoogleraar familierecht Paul Vlaardingerbroek woensdag naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant..

In ongeveer tien uitspraken die de rechter in vaderschapskwesties in de afgelopen jaren heeft gedaan ziet hij sinds langere tijd een kentering. De rechter gaat moeiteloos voorbij aan contracten waarin de donor belooft dat hij geen contact met zijn kind wil.

De Hoge Raad bepaalde eind vorig jaar dat zonder regelmatig persoonlijk contact sprake is van een nauwe relatie tussen kind en spermadonor. De man won het meningsverschil over de invulling van het ouderschap en kreeg een omgangsregeling.

Problemen

Vlaardingerbroek waarschuwt stellen voor de problemen die daardoor kunnen ontstaan. "Ouders kunnen ongewild geconfronteerd worden met een verzoek van de donor."

Exacte cijfers over het aantal gevallen bestaan niet. In alternatieve scenario's komen mensen er zelf uit of ziet de donor af van juridische procedures.