AMSTERDAM - De bouwtekeningen van de schuilkelder van de koninklijke familie waren jarenlang toegankelijk voor iedere bezoeker van het gemeentearchief van Den Haag. Dat meldde weekblad HP/De Tijd woensdag.

Ook op de internetsite van het archief werd verwezen naar de beschikbaarheid van de tekeningen van de 'schuilgelegenheid' onder de tennisbaan van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Het weekblad stelt dat de tekeningen laten zien dat het gaat om een gelijkvloers pand van 22 bij 43 meter met onder meer slaapkamers, twee kantines, een ziekenboeg, werk- en vergaderkamers, toiletten met douches en hermetisch afsluitbare deuren.

Fragmenten

Volgens HP/De Tijd is de verwijzing op de site van het archief inmiddels verdwenen en zijn de tekeningen tot 2057 niet meer toegankelijk. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft het tijdschrift gevraagd de tekeningen niet af te drukken. Toch laat het weekblad enkele fragmenten zien in het artikel Schuilen voor de Sovjets, over Nederland in de Koude Oorlog.

Volgens de gemeente Den Haag is het onjuist dat de bouwtekeningen jarenlang te zien waren. "De documenten lagen van 3 september 2007 tot 7 december ter inzage in het gemeentearchief. Voor die tijd waren de stukken als geheime documenten opgeborgen bij een andere dienst", zei een woordvoerder.

Geheim

Dat de afbeeldingen gedurende drie maanden voor iedereen te zien waren, is een fout van de gemeente, stelde de voorlichter. De verschillende diensten van de gemeente die documenten aan het gemeentearchief leveren, maken samen met deze laatste instelling de afweging of een document als 'geheim' of 'niet geheim' wordt opgeborgen.

"De bouwtekeningen zijn verkeerd gedocumenteerd, dat had niet mogen gebeuren", aldus de woordvoerder. De stukken moeten voor 75 jaar achter slot en grendel blijven.