HILVERSUM - Mensen die hun huisdieren meenemen op vakantie, komen vaak voor onaangename verrassingen te staan. Zo is dit jaar een regeling van kracht geworden in Frankrijk, die bij het publiek nauwelijks bekend is. Daar moet het huisdier niet alleen te identificeren zijn met behulp van een chip of tatoeage, maar moet er ook nog eens een gezondheidsverklaring zijn die ten hoogste vijf dagen oud is.

Niets vermoedende toeristen moeten soms rechtsomkeert maken aan de grens of op de camping, waarschuwen de initiatiefnemers van de actie 'Week van het Huisdier'. Tal van organisaties, waaronder de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren en de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde werken samen met dierenwinkels en dergelijke in een voorlichtingscampagne, die volgende week het hoogtepunt moet bereiken.

Verordening

Er is een Europese verordening in de maak die het reizen van huisdieren aanzienlijk moet vereenvoudigen, maar voor het zover is dienen vakantiegangers zich goed te informeren. Behalve in Frankrijk gelden onder meer beperkingen inHongarije, Roemenië en Scandinavische landen.

De toerist die zich niet aan de regels houdt, kan niet alleen problemen ondervinden aan de grens. Als die moeiteloos gepasseerd wordt, bestaat de kans dat de autoriteiten controles uitvoeren op campings en andere vakantiebestemmingen.

Vakantiegangers wordt aangeraden informatie op te vragen bij de ambassade van het land van bestemming. De dierenarts kan het dier vervolgens reisklaar maken.