MIAMI - Terreurverdachten die zijn opgesloten in de Amerikaanse basis Guantanamo Bay mogen in de toekomst met familie bellen. Dat heeft een legerwoordvoerder gezegd tegen het Amerikaanse dagblad Miami Herald.

De VS werken nog aan de uitvoering van het plan. Familie van de vermeende terroristen wonen verspreid over de wereld, van Canada en China tot Sudan, Afghanistan en Jemen.

Niet alle gevangenen komen in aanmerking voor de telefoongesprekken en de uitverkorenen krijgen hooguit twee keer per jaar rechtstreeks contact met het thuisfront.

Sommige gevangen in Guantanamo Bay leven al zes jaar in isolement. Zij wachten al die tijd op berechting door een militair tribunaal.

Rode Kruis

Het enige contact dat het grootste deel van de 275 Tot nog toe konden hebben, was via het Rode Kruis. Medewerkers hebben als koeriers brieven overgebracht die eerst door de Amerikaanse censuur werden gecontroleerd.

Het kamp op een marinebasis op het eiland Cuba werd opgericht na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington.