BILOXI - Democratisch presidentskandidaat Barack Obama heeft dinsdag zoals verwacht de voorverkiezingen in de staat Mississippi gewonnen. Hij haalde 60 procent van de stemmen binnen, tegen 40 procent voor zijn rivaal Hillary Clinton.

Meer dan de helft van de Democratische kiezers in de zuidelijke staat is zwart en zij stemden massaal voor Obama. Mississippi is goed voor 33 kiesmannen die op het partijcongres komende zomer de presidentskandidaat van de partij aanwijzen.

Daar moet naar het zich laat aanzien de knoop worden doorgehakt via het stemrecht van bijna achthonderd 'supergedelegeerden', Democratische partijbonzen en prominenten.

Verdeelsleutel

De verdeelsleutel die de partij bij voorverkiezingen voor de kiesmannen hanteert en de tweestrijd binnen de partij heeft ervoor gezorgd dat Obama noch Clinton via de voorverkiezingen aan voldoende kiesmannen kan komen.

Het aantal van 2025 kiesmannen zou een kandidatuur verzekeren, maar er zijn er onvoldoende over. Het duurt nu nog anderhalve maand voor de volgende voorverkiezingen, in de noordoostelijke staat Pennsylvania. Daar staat Clinton voorlopig nog voor.

Obama ligt 130 kiesmannen voor op Clinton, senator uit New York en de echtgenote van ex-president Bill Clinton. Obama heeft volgens nieuwszender CNN 1608 afgevaardigden verzameld in de voorverkiezingen die tot nog toe werden gehouden, Clinton 1478.