RIJSWIJK - Het KNMI heeft woensdagochtend een weeralarm afgegeven voor zeer zware windstoten. Het weerinstituut verwacht in de loop van de ochtend en in de middag windstoten van circa 110 kilometer per uur.

Vooral in de kustprovincies kunnen die uitschieten tot 120 kilometer per uur. Rond het middaguur is de storm op zijn hoogtepunt.

De ANWB liet dinsdagavond al weten dat automobilisten rekening moeten houden met zware windstoten. Auto's met aanhangers, fietsers en andere windgevoelige voertuigen kunnen woensdag tussen negen en drie uur de weg beter mijden.

Ochtendspits

Waarschijnlijk zijn veel automobilisten woensdagochtend eerder op pad gegaan wegens de storm. De ochtendspits was iets drukker dan normaal, meldde de ANWB. Zo stond omstreeks acht uur ruim 200 kilometer file op de wegen, iets drukker dan bij een gemiddelde woensdagochtendspits.

Op de A12, Utrecht richting Arnhem, was een betonnen wegafscheiding door de wind iets verschoven. Daardoor werd een rijstrook gesloten. Het treinverkeer ondervindt geen hinder van de storm.

Moerdijkbrug

Rijkswaterstaat heeft uit voorzorg enkele rijstroken op de Moerdijkbrug afgesloten. In beide richtingen is nog maar een rijstrook beschikbaar.

Schiphol

Door de westerstorm zijn op Schiphol slechts twee banen beschikbaar. Op een normale ochtend komen zestig vliegtuigen per uur binnen, door de harde wind zijn dat er nu dertig.

Tientallen vluchten zijn geannuleerd en de vertraging kan oplopen tot twee uur, aldus een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland. De luchthaven verwacht dat de ernstig verminderde capaciteit zeker tot het begin van de middag zal duren.

Hoftoren

Het gebied rondom de 142 meter hoge Hoftoren in Den Haag is sinds dinsdag afgezet omdat twee gevelplaten gedeeltelijk waren losgewaaid. De afzetting treft het gebied rondom het Centraal Station, waardoor een groot aantal trams moet omrijden.

De Rijksgebouwendienst kan pas verder met reparaties aan het gebouw als de wind is gaan liggen.

Het is niet de eerste keer dat de Hoftoren zorgt voor gevaarlijke situaties. In november en januari zette de brandweer het gebied ook al af door stormachtig weer.

Groot-Brittannië

Net als in Nederland heeft het Britse meteorologisch instituut woensdag een weeralarm afgegeven. Het instituut waarschuwde voor extreem gevaarlijke weersomstandigheden in grote delen van Engeland, Wales en Noord-Ierland.

Storm teistert Nederland