DEN HAAG - De glasbak bestaat 25 jaar. Veel Nederlanders kunnen zich er waarschijnlijk niet veel meer bij voorstellen dat glazen potjes en flessen voorheen in de afvalbak werden gedumpt. De glasbak is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Van al het glas waar geen statiegeld op zit, wordt 78 procent via de 25.000 glasbakken in het land ingezameld.

De allereerste glasbak werd op 17 mei 1978 in de gemeente Den Bosch geplaatst door de toenmalige milieuminister Ginjaar. De Nederlander wende er volgens de Stichting Promotie Glasbak snel aan om zijn glaswerk apart te houden. Aangezien de stichting ernaar streeft in 2006 90 procent van al het glaswerk zonder statiegeld in te zamelen, begint deze maand een promotiecampagne.

"Uit onderzoek blijkt dat er toch nog glassoorten zijn die de trouwe glasbakgebruiker vergeet, zoals lege parfumflesjes en kleine potjes van bijvoorbeeld vitaminepillen", aldus M. Boer, secretaris van de stichting. Volgens haar weet ook niet iedereen wat er met het glas uit de glasbak gebeurt. "We moeten met name jongeren overtuigen door duidelijk te maken dat hun lege glazen verpakking geen afval is, maar grondstof voor nieuwe verpakkingen die eindeloos worden hergebruikt."

Met de campagne 'Verpakkingsglas is eindeloos' wil de stichting het gebruik van de glasbak verder stimuleren. De actie loopt gelijk met het Convenant Verpakkingen III: 2002 - 2006. Hierin hebben overheid en bedrijfsleven afgesproken in het jaar 2006 90 procent van het verpakkingsglas zonder statiegeld te hergebruiken. Tijdens de campagne wordt onder meer via posters, kaarten, folders, advertenties en lespakketten aandacht gevraagd voor het gebruik van de glasbak.