SCHIPHOL - Luchthaven Schiphol gaat vanaf donderdag experimenteren met aangepaste vertrekroutes en procedures. Dat heeft een zegsvrouw dinsdag gemeld namens de Tafel van Alders, het overlegorgaan waarin overheid, bewoners en luchtvaartsector zitten.

Met de nieuwe maatregelen moet de overlast voor omwonenden worden beperkt en het woongenot rond Schiphol weer worden verhoogd.

De vliegmaatschappijen beginnen onder meer een proef met nieuwe vaste vertrekroutes vanaf de Zwanenburgbaan. Hierdoor kunnen de Zwanenburgbaan en de Polderbaan gelijktijdig gebruikt worden.

Ook verlengt de luchthaven de nachtprocedures met een half uur: de komende maanden duren ze tot half zeven 's ochtends. In de nacht mag alleen worden gevlogen vanaf de Polderbaan en de Kaagbaan, die niet dichtbij woonhuizen liggen.

Uitvoering

Met het begin van deze maatregelen is ruim driekwart van een convenant tot uitvoering gebracht dat de betrokken partijen in juni 2007 hebben gesloten.

Bij de ondertekening van dit verdrag waren de luchtvaartsector, de lokale en provinciale overheden en vertegenwoordigers van de bewoners aanwezig.

Proef

De proef loopt tot 31 oktober. Daarna wordt gekeken of de maatregelen effectief zijn en de overlast voor omwonenden inderdaad is verminderd. Als dit het geval is, worden de nieuwe procedures voortgezet.