OTTAWA - Als de Canadese militairen zich in 2009 terugtrekken uit Zuid-Afghanistan, zullen alle landen die daar militair actief zijn opnieuw nadenken over hun aanwezigheid. Dat geldt ook voor Nederland.

Dat zei commandant der strijdkrachten Dick Berlijn, die een tweedaags bezoek brengt aan Canada, dinsdag vanuit Ottawa telefonisch tegen het ANP. Het Canadese parlement besluit donderdag of de militairen tot 2011 blijven.

Nederland besloot onlangs tot eind 2010 in Uruzgan te blijven, dat aan de provincie Kandahar grenst.

Stoelpoten

Berlijn moet er niet aan denken dat de verlenging niet doorgaat. "Dan valt een van de stoelpoten weg in het zuiden van Afghanistan."

Maar Nederlands hoogste militair is optimistisch over de stemming. "Tussen de regering en oppositie in Canada lijkt op dit punt eensgezindheid te bestaan."

Debat

Berlijn constateert dat het debat in Canada erg parallel loopt met dat in Nederland. "Het gaat erom of met de inzet een verschil valt te maken op het gebied van de rechtsorde, het herstel van de mensenrechten en of daarmee de regering van president Hamid Karzai voldoende ondersteund wordt."

Volgens Berlijn maken de Canadezen zich ook dezelfde zorgen. Canada heeft al 79 militairen verloren en veel middelen ingezet, maar die opofferingen zijn volgens Berlijn - "hoe dramatisch ook" - niet het belangrijkst.

Militairen

Canada eist wel dat een ander land duizend militairen levert voor de gevaarlijke provincie. Of die er echt komen, weet Berlijn niet.

"Maar iedereen weet dat het belangrijk is." Binnenkort komt de NAVO bijeen in Roemenië om nadere afspraken te maken over de aanpak in Afghanistan.

Succes

Net als Nederland is ook de regering van Canada ervan overtuigd dat er een succes is te maken van deze missie, aldus Berlijn. Beide landen zitten op dezelfde lijn, niet alleen wat betreft de militaire aanpak maar ook over de veiligheid, de opbouw van het bestuur en de ontwikkeling van het gebied.

We werken al intensief samen maar we gaan meer activiteiten nog beter op elkaar afstemmen, aldus Berlijn. Doel daarbij is dat de wederopbouw meer in handen komt van civiele organisaties en van de Afghanen zelf.

Berlijn, die in april de actieve dienst verlaat, werd in Ottawa verrast met een vlucht in een Beechcraft. Met dit toestel begon hij tussen 1973 en 1975 in Canada als jachtpiloot.