DEN BOSCH - Officier van justitie H. Koning wil dat de 43-jarige R.V. uit Rijen, die heeft bekend dat hij negen minderjarige meisjes uit Gelderland en Noord-Brabant heeft aangerand, door een psychiater wordt onderzocht. Dat zei hij dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch.

De officier wil op die manier meer duidelijkheid krijgen over de manier waarop de man het beste kan worden behandeld. Komt de rechtbank niet aan zijn verzoek tegemoet, dan zou de man volgens Koning een celstraf moeten krijgen van vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar en reclasseringsbegeleiding.

De aanrandingen, in september en oktober 2007, veroorzaakten vorig jaar grote onrust. Vooral het feit dat een rechter-commissaris tot twee keer toe oordeelde dat de man niet langer hoefde te worden vastgehouden, leidde tot beroering.

Meldingen

Bij de politie in Noord-Brabant kwamen 5 oktober de eerste meldingen binnen van een man die jonge meisjes aanrandde. Nadat een compositietekening was verspreid, kon de link worden gelegd naar V. en werd hij 31 oktober voor de derde maal aangehouden. Sindsdien is zijn voorlopige hechtenis niet meer geschorst geweest.

De man ging steeds op ongeveer dezelfde manier te werk. Op straat benaderde hij meisjes, in leeftijd variërend van negen tot en met achttien jaar, en vroeg hen de weg. Vervolgens greep hij naar hun kruis of billen en maakte daarbij schunnige opmerkingen.

Spanning

Volgens de verdachte, die een vrouw en kinderen heeft, zocht hij geen seksuele bevrediging. Hij had een drukke baan waarvoor hij veel moest reizen en zat in die tijd tegen overspannenheid aan.

De aanrandingen veroorzaakten bij hem een ontlading van de spanning die hij voelde. Hij zou verminderd toerekeningsvatbaar zijn.

Psycholoog

De man is onderzocht door een psycholoog en heeft gesproken met een medewerker van de reclassering. Beide concluderen dat hij niet in een gesloten inrichting hoeft te worden behandeld.

De officier van justitie heeft zijn twijfels bij dat oordeel, temeer daar tijdens een intakegesprek voor een behandeling op vrijwillige basis is geconcludeerd dat de verdachte daarvoor niet geschikt zou zijn.

Uitspraak op 25 maart.