RIJSWIJK - Nederland moet woensdag rekening houden met woest weer. Volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heerst in de loop van de ochtend en in de middag langs de hele kust een westerstorm, met windkracht 9.

Daarbij komen zware tot zeer zware windstoten voor, stelt het weerinstituut. Zo verwacht het KNMI in de kustprovincies windstoten rond de 110 kilometer per uur en in het binnenland van ongeveer 100 kilometer per uur.

Ook zal het flink regenen. "De storm wordt zwaarder dan die van maandag", aldus een woordvoerder.

Spits

Het extreme weer begint na de ochtendspits en eindigt net voor de avondspits. De ANWB waarschuwt weggebruiker woensdag rekening te houden met de zware windstoten.

De ANWB adviseert auto's met aanhangers, fietsers en andere windgevoelige voertuigen tussen 09.00 uur en 15.00 uur niet de weg op te gaan.

Veerboten

De storm en het hoge water dat daardoor wordt veroorzaakt houden woensdag de veerboten naar Vlieland en Terschelling grotendeels aan wal.

Volgens een woordvoerder van rederij Doeksen komen door de storm in combinatie met vloed de aanlegsteigers onder water te staan. Daardoor kunnen de schepen wel afmeren, maar passagiers kunnen niet fatsoenlijk instappen.

Overlast

Volgens de zegsman van het KNMI zal de storm voor veel overlast en schade zorgen.

Dinsdag leidde de wind ook al tot enige overlast. Het gebied rond de Haagse Hoftoren werd afgezet, nadat mogelijk door de harde wind twee gevelplaten waren losgewaaid. De platen hangen nog wel aan de toren, maar zouden er mogelijk af kunnen vallen.