WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben China geschrapt van de lijst van ergste schenders van mensenrechten ter wereld. De stap komt vijf maanden voor het begin van de Olympische Spelen in de Chinese hoofdstad Peking.

Washington maakte de nieuwe lijst dinsdag bekend. Syrië, Oezbekistan en Sudan zijn toegevoegd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf geen motivatie voor de stap om China uit het overzicht van 'zwaarste gevallen' te verwijderen. In het rapport over 2007 wordt de algemene situatie van de mensenrechten in de communistische staat "slecht" genoemd.

Autoritaire landen

Washington rangschikt China nu onder de autoritaire landen die economische hervormingen en snelle maatschappelijke veranderingen ondergaan, maar die nog geen democratische politieke hervormingen doorvoeren.

Washington constateert wel enige vooruitgang, zoals enkele belangrijke hervormingen op juridisch gebied. De VS uitten eerder de hoop dat China in aanloop naar de Olympische Spelen de naleving van de mensenrechten zou verbeteren.

Ranglijst

Het regime in Peking stond in 2005 en 2006 nog in de top tien. De nieuwe ranglijst wordt aangevoerd door Noord-Korea, Myanmar, Iran, Syrië, Zimbabwe, Cuba, Wit-Rusland, Oezbekistan, Eritrea en Sudan.

Volgens Washington is in deze landen "de macht geconcentreerd in de handen van onberekenbare heersers". De Verenigde Staten constateren in vergelijking met 2006 verbeteringen in Mauritanië, Ghana, Haïti en Marokko.