AMSTERDAM - Digitale rechercheurs hebben in de zaak tegen Noureddine El F., samen met onder anderen Samir A. verdachte in de zogenoemde Piranhazaak, de verkeerde computer onderzocht.

Recentelijk bleek niet de inhoud van El F.'s computer op belastend materiaal onderzocht, maar die van een verdachte in een andere terreurzaak.

Dat bleek dinsdag tijdens getuigenverhoren van rechercheurs van de Nationale Recherche in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Het Haagse gerechtshof behandelt daar het hoger beroep van de zaken tegen Samir A., El F. en enkele medeverdachten. "Een heel vervelende fout", aldus de rechercheur die de misser ontdekte.

Terreur

Samir A. en de zijnen worden verdacht van het beramen van terreuraanslagen. De rechtbank veroordeelde A. tot acht jaar cel en El F. tot vier jaar. Voor advocaat Michiel Pestman komt door de curieuze onderzoeksfout de hele zaak tegen El F. op de tocht te staan.

"Mijn cliënt vreest dat er misschien nog meer is verwisseld", aldus de raadsman. Bovendien is de veroordeling door de rechtbank van El F. mede gebaseerd op bewijsmateriaal dat in zijn computer is aangetroffen.

Misser

Pestman drong aan op een onderzoek naar hoe de recherche deze misser heeft kunnen maken. Het Openbaar Ministerie verzette zich daar niet tegen. De digitale recherche maakt tijdens dergelijke onderzoeken kopieën (zogeheten images) van de inhoud van een computer, zodat er niets aan de data veranderd wordt.

De kopie van de computer van El F. is op enig moment verwisseld met die van Bilal L., die eerder werd veroordeeld voor het ronselen van medegevangenen voor het plegen van aanslagen.

Getuige

Vrijdag hoort het gerechtshof Hanan S. als getuige. Samen met haar man Lahbib B. zou zij eveneens deel hebben uitgemaakt van de vermeende terreurgroep rond Samir A. S. en B. besloten echter openheid van zaken te geven en zijn opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma.

Zij worden niettemin wel vervolgd voor hun eigen rol in de zaak, in een apart proces. Twee weken geleden eiste het OM korte celstraffen tegen dit tweetal, die zij al in voorarrest hebben uitgezeten. Lahbib B. moet volgende week dinsdag komen getuigen.