DEN HAAG - Jozias van Aartsen volgt VVD-leider Zalm op als voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. De voormalige minister van Landbouw en Buitenlandse Zaken werd donderdagochtend met applaus ontvangen door de fractie. Hij zei zich zeer vereerd te voelen. "Maar ik weet dat het een hondenbaan is."

Video: Binnenhofjournaal

Volgens Zalm gaf "een duidelijke meerderheid" van de fractie de voorkeur aan Van Aartsen boven de andere kandidaten; demissionair minister Kamp (VROM/Defensie) en vice-fractievoorzitter De Grave. Van Aartsen moet volgens Zalm nu "het echte liberale geluid" laten horen vanuit de Tweede Kamer.

Perspectief

De nieuwe eerste man van de fractie wil de VVD de komende jaren "duidelijk positioneren als partij die wil veranderen". "We willen mensen weer perspectief bieden", aldus Van Aartsen. Zalm zelf zal zich de komende jaren wat in moeten houden als VVD'er, omdat hij het kabinet-Balkenende II in gaat als minister van Financiën en vice-premier. "Dat legt toch beperkingen op." Zalm blijft wel het gezicht van de partij. "De functie van politiek leider bestaat niet echt, maar ik ben wel door de partij aangewezen als eerste man", aldus Zalm.

Gedoe

Van Aartsen heeft nog helemaal geen zin in "gedoe" over wie over vier jaar de nieuwe lijsttrekker zal worden van de VVD. "Waarschijnlijk een vrouw die we nu nog helemaal niet kennen", grapte hij. Zalm lachte schalks om deze kwinkslag.

Zalm maakte duidelijk dat het nieuwe kabinet niet al te veel tegenspraak van de VVD-fractie zal dulden. "We zullen in goede dualistische verhoudingen met elkaar omgaan en het dus niet altijd eens zijn, maar de fractie moet niet onnodig brokken maken."

Open gevecht

Van Aartsen zei in grote spanning te hebben gezeten over de uitslag van "het open gevecht" dat hij met Kamp en De Grave had. "Ik ben verrast door de steun die er in de fractie blijkt te zijn." Als medewerker van oud-VVD-leider Wiegel heeft hij al gemerkt dat fractievoorzitter "een hele moeilijke baan" is.

De 55-jarige Van Aartsen geldt binnen de 28-koppige VVD-fractie als een zeer bekwaam politicus met brede ervaring. Hij was niet alleen acht jaar lang minister in de twee paarse kabinetten, maar was daarvoor ook jarenlang de topambtenaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het is nog onduidelijk wie vice-fractievoorzitter wordt. Waarschijnlijk zal De Grave deze functie niet langer gaan bekleden. Mogelijk krijgt hij een plek in het nieuwe kabinet, maar dat is nog onduidelijk.