AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag elf maanden cel geëist tegen de 14-jarige Hüseyin P. voor het neersteken van zijn 16-jarige klasgenoot Youssef Mokhtari vorig jaar oktober. Dat maakte justitie dinsdag bekend.

Mokhtari werd buiten de hekken van het Technisch College (TeC) in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart in zijn nek gestoken. Korte tijd later overleed hij in het ziekenhuis. Het OM verdenkt P. ervan zijn klasgenoot opzettelijk van het leven te hebben beroofd, aldus een woordvoerder.

De zaak had plaats achter gesloten deuren, aangezien de verdachte minderjarig is. De jongen zit nog altijd vast.

Jeugdpsychiatrie

De officier van justitie wil verder dat P. zich meldt voor een dagbehandeling bij de Bascule, een academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, en zich laat begeleiden door de jeugdreclassering van Bureau Jeugdzorg.

Doet hij dat niet dan zou hij als het aan het OM ligt in een justitiële jeugdinrichting (zogeheten PIJ-maatregel) moeten worden opgenomen. Volgens de officier is de verdachte enigszins verminderd toerekeningsvatbaar.

Advocaat Bram Moszkowicz sprak tijdens de zitting van noodweerexces, een vorm van zelfverdediging. Volgens hem is zijn cliënt lang tijd op school gepest. Moszkowicz pleitte dan ook voor ontslag van rechtsvervolging, aldus een woordvoerder van het OM.

Wildeweg

De raadsman vertelde vorig jaar al dat vier jongens het leven van P. zo zuur hadden gemaakt dat hij uiteindelijk uit zelfverdediging zijn mes heeft getrokken en met zijn arm voor zijn ogen in het wildeweg heeft gestoken.

De uit Turkije afkomstige verdachte, die op het moment van het incident pas drie weken op de school zat, zou zich volgens Moszkowicz netjes hebben gedragen.

Sigaret

Het viertal had het echter op hem voorzien en drukte een paar dagen voor de fatale steekpartij nog een brandende sigaret uit op het gezicht van P., wist de advocaat te vertellen.

Op de bewuste dag namen ze hem volgens Moszkowicz weer te grazen. Ze zeiden dat ze hem zouden opwachten in de pauze, wat uiteindelijk uit de hand liep en de dood van Mokhtari tot gevolg had.

De rechter doet op 20 maart uitspraak.