PEKING - In de strijd tegen de zeer besmettelijke longziekte SARS gaat China zware straffen inzetten. Zelfs de doodstraf is niet uitgesloten voor mensen die 'opzettelijk de besmettelijke ziekte verspreiden'. De maatregelen staan in aangescherpte wetgeving over in gevaar brengen van de openbare veiligheid, toebrengen van zwaar lichamelijk letsel of de dood en veroorzaken van aanzienlijke schade aan publiek of particulier bezit.

Mensen die besmet zijn met SARS of bij wie de ziekte vermoed wordt, kunnen rekenen op straffen vanaf drie jaar cel als zij niet meewerken aan medisch onderzoek, quarantaine of behandeling en daardoor uitbreiding van de ziekte veroorzaken. Wie incidenten of ongeregeldheden veroorzaakt - zoals de betogingen tegen de inrichting van SARS-ziekenhuizen - kan voor vijf jaar achter de tralies verdwijnen. Zelfs het verspreiden van geruchten over de ziekte, kan tot een celstraf leiden.

Mensenrechtenorganisaties vinden de maatregelen te streng en de straffen te zwaar. Woordvoerder Frank Lu van een mensenrechtenorganisatie in Hongkong zei dat de maatregelen genomen zijn door het hooggerechtshof en de openbaar aanklager, maar dat zij niet zijn goedgekeurd door het Volkscongres.

Epicentrum

De Noord-Chinese provincies Shanxi, Binnen-Mongolië en Hebei zijn momenteel het epicentrum van de SARS-epidemie, zei donderdag het hoofd van het speciale Chinese team dat SARS in de landelijke gebieden moet bestrijden. Vooral de toestand in Hebei baart de autoriteiten zorgen omdat het aantal ziektegevallen daar tegen de landelijke trend in nog steeds stijgt. Die stijging schrijven de autoriteiten toe aan besmettingen door mensen die uit de hoofdstad naar huis zijn teruggekeerd.

Taiwan

In Taiwan, met 264 besmettingen en 34 doden na China en Hongkong het zwaarst getroffen gebied, hebben de autoriteiten honderden mensen in quarantaine geplaatst in een poging de uitbreiding van de ziekte tot staan te brengen. Alle passagiers in de metro moeten verplicht een mondkapje dragen. De verloven van de strijdkrachten zijn ingetrokken.

Thailand

In Thailand probeert de overheid een eind te maken aan geruchten dat SARS te voorkomen is door alcoholgebruik, roken en het eten van groene boontjes.

Internetshoppen

In Hongkong is winkelen via internet sterk toegenomen als gevolg van de SARS-epidemie, meldde het onderzoeksbureau Nielsen/NetRatings. Vorige maand is het aantal bezoekers van internetwinkels met 44 procent gestegen ten opzichte van februari, toen er nog geen sprake was van SARS-paniek. Het aantal reserveringen voor bioscopen en evenementen via internet is ingestort.

Bruiloftsgasten

In Hongkong zijn de autoriteiten koortsachtig op zoek naar meer dan twintig bruiloftsgasten, die mogelijk met SARS besmet zijn. De speurtocht is begonnen nadat de vader van de bruidegom de ziekte bleek te hebben. De twintig Hongkongers waren met bijna negenhonderd anderen op 5 mei naar de trouwerij geweest in Shenzen, vlak over de grens van Hongkong. Ook de autoriteiten van Shenzen spannen zich in om bruiloftsgasten op te sporen en te controleren op mogelijke besmetting.