DELFZIJL - Namen van slachtoffers van de Groningse hiv-zaak zijn in de openbaarheid gekomen door toedoen van hun eigen advocaat. Die heeft namens hen beslag laten leggen op bezittingen van de verdachten die hen moedwillig hebben besmet met het hiv-virus.

"Voor deze procedure was het onvermijdelijk dat namen van enkele verdachten in het openbaar toegankelijke kadaster worden vermeld. Maar het gaat slechts om een vijftal van de veertien slachtoffers. Het was noodzakelijk om dat gewenste beslag te kunnen leggen", aldus dinsdag hun advocaat Fred Kappelhof.

Tijdens de Groningse hiv-zaak kregen homo's tijdens seksfeesten met hiv-besmet bloed via de anus toegediend. De Groningse politie heeft tijdens het onderzoek naar de daders steeds geprobeerd de namen van de slachtoffers buiten de publiciteit te houden.

Maar nu zijn namen van enkele van de slachtoffers toch in de openbaarheid gekomen en kunnen deze bekeken worden via het onlinehandelsregister.

Onvermijdelijk

"Het is inderdaad zo dat wij vijf of zes namen van de slachtoffers prijs hebben moeten geven. Maar dat was onvermijdelijk omdat wij beslag wilden leggen op het vermogen van de verdachten. In dergelijke juridische procedures is de identiteit van de aanvragers nu eenmaal noodzakelijk", zegt Kappelhof.

Volgens hem is steeds het beleid geweest om de slachtoffers buiten de publiciteit te houden, maar niet om ten koste van alles hun identiteit te verbergen. "Er is dan ook geen sprake van een blunder van ons als advocaten. Doel van de actie was het veiligstellen van het vermogen van de verdachten, en dat is nu gelukt. Ik denk bovendien niet dat het storm zal lopen bij het kadaster met mensen die de namen van de slachtoffers wensen in te zien", aldus de Groningse advocaat.