RIJSWIJK - Het luidruchtig telefoneren in de trein moet stoppen. Dat zegt NS-directeur Aad Veenman dinsdag in dagblad De Pers. Conducteurs moeten reizigers eerder aanspreken op asociaal belgedrag en sneller ingrijpen.

Hij hoopt dat reizigers in de omgeving van de beller dat ook doen.

Veenman wil direct actie ondernemen om ervoor te zorgen dat conducteurs vaker ingrijpen bij laakbaar belgedrag. "Dat doen ze al. Maar als u ziet hoeveel mensen om een beller heen zitten is het het meest effectief als de omgeving dat ook doet. We zien al een toename van het aantal mensen dat er iets van zegt, zeker als het in een stiltecoupé gebeurt."

Huisregels

De directeur zegt verder dat de NS de huisregels helder gaat maken. "We hebben geconstateerd dat stiltecoupés goed werken, maar dat de zichtbaarheid ervan onvoldoende is", zegt hij in het interview.

Veenman vindt dat veel reizigers zich beter bewust moeten zijn van hun belgedrag. "Mensen denken dat ze door het kleine microfoontje van hun telefoon heel hard moeten spreken, maar dat is helemaal niet zo."

Ergernissen

Uit onderzoek van de Consumentenbond in januari bleek luidruchtigheid van medereizigers een van de grootste ergernissen onder treinpassagiers.