AMSTERDAM - In het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp behandelt het gerechtshof dinsdag in hoger beroep de terrorismezaak rond Samir A.

Justitie beschuldigt Samir A. en vier medeverdachten ervan dat zij een terroristische organisatie vormden, die zich had bewapend en van plan was aanslagen te plegen op politici en het gebouw van de inlichtingendienst AIVD in Leidschendam.

De rechtbank veroordeelde Samir A. in 2006 tot acht jaar celstraf wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag. Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar cel geëist, maar de rechtbank achtte het deelnemen aan een terroristische organisatie niet bewezen.

Werven

Daarvoor waren de ontmoetingen en activiteiten van de groep volgens de rechtbank te weinig gestructureerd. Ook van het werven voor de gewapende strijd zijn de verdachten nagenoeg geheel vrijgesproken.

Medeverdachte El F. kreeg na een eis van twaalf jaar een celstraf van vier jaar. Hij werd in juni 2005 in Amsterdam aangehouden met een schietklaar machinepistool op zak. Zijn ex-vrouw Soumaya S. kreeg drie jaar cel na een eis van tien jaar.

Hirsi Ali

De vrouw had onder meer geprobeerd adressen van politici te achterhalen, waaronder dat van het toenmalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Mohammed C. werd veroordeeld tot vier jaar cel na een eis van vijftien jaar. De rechtbank sprak Mohammed H. vrij na een eis van acht jaar.