CANBERRA - De Australische minister van Defensie, Joel Fitzgibbon, is verheugd dat Nederland tot medio 2010 actief zal zijn in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan.

Dat zei hij dinsdagochtend in een gesprek met minister van Defensie Eimert van Middelkoop.

De Australiërs zijn de belangrijkste militaire partner van Nederland in Uruzgan. Australië heeft momenteel duizend militairen in Uruzgan en Nederland 1650.

NAVO-top

Het gesprek tussen de twee bewindslieden in de Australische hoofdstad Canberra diende als voorbereiding op de NAVO-top begin april in Boekarest, waar ook Australië van de partij zal zijn.

Fitzgibbon zei ook blij te zijn met de steun die Australië heeft mogen ontvangen van Van Middelkoop om een actievere rol te spelen bij de strategische planning van de NAVO. "Dat zal ons beter in staat stellen om een langetermijn-strategie voor de heropbouw van Afghanistan uit te stippelen", aldus de Australische minister.

Fitna

Volgens diens woordvoerder hebben de twee bewindslieden ook kort stilgestaan bij de korte film Fitna van Geert Wilders. Wat er inhoudelijk gezegd is, wilde de zegsman niet zeggen.

NAVO-secretaris Jaap de Hoop Scheffer gaf vorige week aan dat hij verwacht dat soldaten door de film van Wilders verhoogd onder vuur komen te liggen. De Australiërs delen die vrees en zijn bang het slachtoffer te worden van de acties van de Taliban tegen de Nederlanders.