ALMELO - In het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo zijn maandagavond ongeveer vijftig patiënten tijdelijk geëvacueerd, nadat er forse rook was ontstaan op drie afdelingen op de meerdere verdiepingen van het ziekenhuis.

Er is geen sprake geweest van brand. De evacuatie is rustig verlopen, zo zei Johan Wagenaar, lid van de raad van bestuur van het ziekenhuis maandagavond.

De rook kwam op de afdelingen terecht toen een V-snaar knapte in het luchtbehandelingssysteem van het ziekenhuis. De rook zou door het systeem naar buiten moeten worden geblazen. Door de harde wind buiten werd de rook echter terug naar binnen geblazen.

Onderzoek

Het ziekenhuis stelt een onderzoek in naar de overige V-snaren in het systeem. Of er sprake is van achterstallig onderhoud kon Wagenaar niet zeggen.

Drie complete verpleegafdelingen werden uit voorzorg ontruimd. Niemand raakte door het incident gewond.

De patiënten zijn overgebracht naar een ander gedeelte van het ziekenhuis aan de Zilvermeeuw. De verwachting is dat zij maandagavond voor middernacht terug zijn op hun eigen afdeling. In totaal werden 150 brandweerlieden ingezet.

Brand

Het Twenteborg Ziekenhuis werd in september 2006 getroffen door brand in een operatiekamer. De brand ontstond destijds in een zuil van een anesthesieapparaat. Een 69-jarige vrouw die werd geopereerd in de kamer waar brand ontstond, kwam daarbij om het leven.

Nabestaanden van een man die op dat moment in een andere operatiekamer in het ziekenhuis onder het mes ging en acht maanden later overleed, claimden in 2008 dat de brand hem eveneens het leven heeft gekost. Deze man liep een infectie op. Volgens zijn familie is hij aan die infectie overleden.