ARNHEM - Een fataal ongeluk op de Landmachtdagen in Wezep vorig jaar was mogelijk mede het gevolg van spaarzaamheid, tijdsdruk en afwijkende procedures.

En dus niet alleen van een fout van een militair. Dat zei de advocaat van de 39-jarige militair W.B. uit Hippolytushoef maandag.

Rechtbank

Marineman B. verscheen maandag voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem omdat hij schuldig zou zijn aan de dood van een collega van de luchtmobiele brigade. Die daalde met een touw 30 meter af uit een marinehelikopter.

B. zou het touw los snijden, waarna de helikopter verder zou vliegen. Het touw bleek echter nog niet goed los toen B. al het sein gaf om te vliegen. Het slachtoffer werd voor het oog van duizenden meegesleurd over de grond en raakte daarbij dodelijk gewond.

Zuinigheid

Mogelijk heeft een rol gespeeld dat B. het touw uit zuinigheid zo dicht mogelijk bij de beveiligingsknopen moest doorsnijden, dat hij de operatie zo snel en gladjes mogelijk moest uitvoeren en dat er iets is misgegaan bij de voorbereiding waarvoor naast B. ook anderen verantwoordelijk zijn.

Volgens advocaat Knoops-Hamburger van B. komt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid op 18 maart naar buiten met dergelijke opvallende bevindingen. Marineman B. was ook niet bij een cruciale briefing. Daarnaast vereiste zijn communicatieapparatuur op het verkeerde moment zijn aandacht.

De rechtbank in Arnhem gaat op verzoek van de advocaat behalve de twee helikopterpiloten ook de hoogste veiligheidsofficier van de zeestrijdkrachten en de hoofdcommandant opleidingen horen. Bovendien wordt een professor van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) gevraagd naar een rapport over de effecten van tijdsdruk op menselijk handelen in gevaarlijke situaties.

De zaak gaat verder in mei.