PEKING - China zal nog zeker tien jaar vasthouden aan zijn omstreden eenkindpolitiek. Dat heeft de Chinese minister voor gezinsplanning gezegd tegen The China Daily.

Volgens Zhang Weiqing blijft het beleid overeind omdat er in het komende decennium nog een geboortegolf wordt verwacht. Zeker 200 miljoen Chinezen zullen in die periode op een leeftijd komen waarin het vormen van een gezin aan de orde is, aldus Zhang.

Bevolkingsgroei

De eenkindpolitiek bestaat al de sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw. De Chinese leiders willen met afgedwongen geboortebeperking de bevolkingsgroei tempereren. Hoe meer Chinezen - het zijn er al 1,3 miljard - hoe meer monden te voeden, luidt het credo.

De term eenkindpolitiek is een beetje verwarrend omdat koppels op het platteland wel twee kinderen mogen krijgen als de eerste een meisje is. Voor veel minderheden in China geldt het beleid helemaal niet.

Boete

Vooral in de stedelijke gebieden is er evenwel een strikt beleid voor koppels om maar een kind ter wereld te brengen. Wie een tweede kind krijgt moet een torenhoge boete betalen, een sanctie die de groeiende Chinese middenklasse overigens in toenemende mate voor lief neemt.

De politiek kent vele uitwassen. De traditionele voorkeur voor jongens - vooral op het platteland - is door het stringente beleid nadrukkelijker geworden. Er is een zorgwekkende scheefgroei in de balans tussen jongens en meisjes in China, waarbij intussen een leger aan vrijgezelle jongens opgroeit.

Abortussen

Het beleid heeft (gedwongen) abortussen in de hand gewerkt en geleid tot illegale kinderhandel, vooral in meisjes.

Verscheidene Chinese functionarissen en parlementsleden hebben recent voorzichtige aanwijzingen gegeven dat er steeds meer onvrede is onder de burgers en dat versoepelingen bespreekbaar zouden zijn.

Premier Wen sprak zich recent al in algemene bewoordingen uit tegen beleidsaanpassingen, maar de duidelijkheid van Zhang is volgens waarnemers het definitieve antwoord van de staat op elke suggestie van een andere politiek.