AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema van Verkeer is tevreden over de kwaliteitstaxi's die sinds vorige week maandag exclusief klanten mogen oppikken op de taxistandplaats bij het Centraal Station (CS) in de hoofdstad.

Hij trekt die conclusie na een eerste evaluatie met de politie en de Inspectie Verkeer en Waterstaat, maakte zijn woordvoerster maandag bekend.

Wanorde

Met de invoering van de kwaliteitstaxi's moest er een einde komen aan de wanorde bij het CS. Chauffeurs weigerden er steevast korte ritten en maakten ruzie met verkeersregelaars.

De kwaliteitstaxi's moeten onder meer beschikken over voldoende stratenkennis en een landelijk taxikeurmerk. Met een pasje hebben zij toegang tot de standplaats, die is afgesloten met een slagboom.

Geen klachten

Volgens de zegsvrouw van Herrema hoefden de handhavers bij de standplaats de afgelopen week slechts één keer in actie te komen, namelijk toen een gewone taxi via de uitgang de standplaats op probeerde te rijden. Daar staat nog geen slagboom, maar die komt er wel.

De verkeersregelaars hoefden geen enkele keer op te treden omdat chauffeurs korte ritten weigerden. Ook waren er geen verstoringen van de openbare orde. De gemeente kreeg geen klachten van klanten.

Opgelicht

Een verslaggever van het ANP moest vorige week een keer 20 euro betalen voor een ritje met een kwaliteitstaxi van het CS naar het Waterlooplein, wat niet meer dan 7,50 mag kosten. De gemeentewoordvoerster liet weten verder geen signalen van dit soort praktijken te hebben ontvangen.

Ook riep zij klanten op in zo'n geval de chauffeur aan te spreken en eventueel zijn kenteken door te geven.

Minder chauffeurs

Verder zei de zegsvrouw dat klanten nog af en toe enkele minuten moeten wachten op een taxi doordat nu veel minder chauffeurs op de standplaats mogen komen. Dit moet in de toekomst beter worden.

Op dit moment rijden er circa 150 kwaliteitstaxi's, maar de komende weken komen er daar nog circa honderd bij.