BAGDAD - Vijf Amerikaanse militairen zijn maandag omgekomen door een zelfmoordaanslag in het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Drie militairen en een Iraakse tolk raakten gewond, meldde een legerwoordvoerder.

Het was maanden geleden dat zoveel Amerikanen in één keer sneuvelden bij een aanslag. De militairen liepen in de soennitische wijk Mansour toen een man met explosieven om zijn middel hun kant opliep en zichzelf opblies.

Winkelen

Ooggetuigen meldden dat de militairen uit legertrucks waren gestapt om te 'gaan winkelen'. Tien minuten later volgde de explosie.

Een Iraakse politiefunctionaris meldde dat ook negen Iraakse omstanders, onder wie een agent, gewond zijn geraakt.

Slachtoffers

Sinds het begin van de Amerikaanse invasie in Irak op 20 maart 2003 zijn bijna 4000 militairen omgekomen. Het aantal Irakezen dat in die periode door geweld omkwam is een veelvoud daarvan.

In een reactie op de aanslag van maandag zei een Amerikaanse legerwoordvoerder dat de Verenigde Staten vastbesloten blijven de burgers van Irak veiligheid te bieden.

Gedaald

Het afgelopen halfjaar is het aantal geweldsdoden flink gedaald. Dat is een gevolg van de extra troepen die VS afgelopen jaar naar Irak hebben gestuurd, de wapenstilstand die de radicale sjiitische politicus en geestelijke Moqtada al-Sadr heeft afkondigd en het front dat soennitische stamleiders tegen het terreurnetwerk al-Qaeda in Irak hebben gevormd.

Soennitische stamleiders

Eerder op de dag kwam een van die soennitische stamleiders om het leven bij een zelfmoordaanslag in de provincie Diyala ten noorden van Bagdad. Een vrouw verscheen voor de woning van sjeik Ghadban al-Kharki en blies zichzelf op toen die naar buiten kwam om te vragen wat zij wenste.

Ook zijn dochter en twee lijfwachten kwamen om. In de laatste maanden zijn er verscheidene zelfmoordaanslagen door vrouwen gepleegd in Diyala.