DEN HAAG - Drie Schiedammers moeten van het Openbaar Ministerie voor de rest van hun leven achter de tralies verdwijnen wegens drievoudige doodslag in Dordrecht.

Advocaat-generaal F. van Es eiste dat woensdag tijdens de behandeling van het hoger beroep voor het gerechtshof in Den Haag. De drie mannen, R.M., U.U. en E.Z. zouden in november 2001 in een woning aan de Giessenstraat in Dordrecht een 39-jarige vrouw, haar 16-jarige dochter en de eveneens 16-jarige vriend van de dochter hebben doodgeschoten. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de mannen daarvoor vorig jaar al tot levenslange gevangenisstraffen.

Zevenhonderd euro

Het OM gaat er vanuit dat de verdachten op de bewuste novemberavond een 35-jarige handelaar in Playstation-spelcomputers wilden beroven. De verdachten zouden hebben gedacht dat er veel geld te halen was in de woning van de man aan de Giessenstraat. Dat viel tegen met een uiteindelijke buit van 700 euro en wat sieraden en computerapparatuur, terwijl ook geen rekening was gehouden met andere aanwezigen in de woning.

Herkend

De overvallers hadden vantevoren wel bivakmutsen gekocht, maar deze niet opgezet, waardoor ze herkenbaar waren. Toen de verdachten erachter kwamen dat de 39-jarige vrouw, haar dochter en diens vriend ook in huis waren, zouden ze in onderling overleg hebben besloten dat alle getuigen dood moesten.

De slachtoffers kwamen op gruwelijke wijze aan hun eind. Ze werden geboeid met touw en hun monden werden afgeplakt. Ze kregen een krant over hun hoofd en werden vervolgens geliquideerd.

Vluchten

Ondertussen wist de eerder al vastgebonden Playstation-handelaar zich te ontdoen van zijn boeien. Hij slaagde erin onopgemerkt het huis uit te vluchten.

Niet veel later hoorde hij schoten en zag hij zelfs verdachte U. het huis uitlopen naar de auto, waarin de andere verdachten zaten te wachten. Behalve de 35-jarige man ontsnapte ook een 11-jarige dochter aan de dood. Haar kennelijk vaste slaap redde haar.

Leugen op leugen

In hoger beroep bleef het onduidelijk wie uiteindelijk de trekker drie keer heeft overgehaald. De verdachten geven elkaar de schuld en bagatelliseren hun eigen rol in het drama. Het OM stelt dat de verdachten in hun verklaringen "leugen op leugen" stapelen. Verdachte U. stelde tijdens de zitting dat hij niets wist van het berovingsplan en al helemaal niets van een voornemen om mensen te doden. Hij zou slechts zijn meegegaan omdat hij een antwoord wilde op een vraag over computers.

Het OM noemt het op basis van een reeks belastende verklaringen en andere bewijzen aannemelijk dat juist deze verdachte de dodelijke schoten heeft gelost. Maar de vraag wie de schoten heeft afgevuurd, doet er volgens advocaat-generaal Van Es uiteindelijk niet toe. Hij acht alledrie de verdachten schuldig aan het medeplegen van drievoudige doodslag en eiste de zwaarste straf die het Nederlandse strafrecht kent.

Woede

De zaken tegen twee verdachten werden woensdag afgerond. In hun zaken volgt op 28 mei uitspraak. De zaak tegen U. wordt naar alle waarschijnlijkheid donderdagmiddag afgerond. M. Goris, de advocate van U., haalde de woede van het hof op haar hals door tijdens de zitting een reeks nieuwe verzoeken te doen voor nader onderzoek.

Goris kwam daar volgens hof-president L. Verheij "veel te laat" mee, gezien de lange voorbereidingstijd van het proces. Het hof verwierp alle verzoeken van de raadsvrouw.

Die dreigde vervolgens de verdediging te staken, als ze niet meer tijd zou krijgen om haar pleidooi voor te bereiden. Het hof maakte duidelijk dat ze in dat geval een klacht over het gedrag van Goris zou neerleggen bij de deken van de orde van advocaten. Daarop bond de advocate in. Ze houdt donderdagmiddag toch haar pleidooi, waarna het proces kan worden afgerond.