LONDEN - In het zuiden van Groot-Brittannië kwamen maandag duizenden huishoudens zonder stroom te zitten als gevolg van een zware storm. Vooral Wales werd zwaar getroffen door de storm met windsnelheden van 130 kilometer per uur.

In Wales moest onder meer een woonwagenkamp met 170 bewoners worden geëvacueerd. In Cornwall en andere delen van het land raakten bomen ontworteld.

Ook het weg- en treinverkeer raakte ernstig ontwricht. Op de vliegvelden Heathrow en Gatwick werden vluchten geannuleerd.

Crisisberaad

De storm die het Verenigd Koninkrijk maandag teistert, is de zwaarste van deze winter. De regering hield met het oog op de storm zondagavond al crisisberaad. De autoriteiten waarschuwden de mensen zoveel mogelijk thuis te blijven.

België

De storm zorgt ook in België voor problemen. De harde wind heeft het vliegverkeer op luchthaven Brussel maandag flink verstoord. Veel vluchten zijn urenlang vertraagd. Enkele toestellen zijn geannuleerd of omgeleid naar andere luchthavens.

Het vliegveld is vol met wachtende passagiers. Zelfs de website van de luchthaven is uitgevallen wegens overbelasting.

Zuidpool-experts

Maandag was in Brussel de terugkeer verwacht van een team Zuidpool-experts, dat een nieuwe Belgische basis heeft opgezet op Antarctica. Het toestel is uitgeweken naar Keulen.

Storm Wales