LEUSDEN - De vier landelijke politievakbonden maken dinsdagmiddag bekend welke acties ze later in de week voeren voor een nieuwe cao.

Voorzitter Hans van Duijn van de NPB zei dat maandag na afloop van overleg met de ACP, ANPV en VMHP.

Het gaat niet alleen om publieksvriendelijke acties. "We kunnen helaas niet alleen dingen doen die leuk zijn voor het publiek.''

Met alleen ludieke acties tref je de werkgever niet, redeneert hij. Werkgever van de politie is minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken). De bonden en Ter Horst zijn sinds december in conflict over een nieuwe cao voor politieambtenaren.

Toch komen er volgens Van Duijn ook acties die het publiek wel zal waarderen. De politie pakt bijvoorbeeld het coulancebeleid weer op.

Daarbij schrijven agenten alleen nog bekeuringen wanneer de openbare orde in gevaar is of in het verkeer gevaarlijke situaties ontstaan. Over de inhoud van de minder vriendelijke acties wilde Van Duijn nog niks zeggen.

Dinsdag

Aanvankelijk wilde de bond vanaf dinsdagochtend diverse acties voeren. De NPB en de andere vakbonden, ACP en ANPV, hebben meer tijd nodig om acties juridisch voor te bereiden.

Volgens de NPB sluiten de ACP en de ANPV zich aan bij NPB-acties tegen het cao-beleid van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken). Stakingen en acties bij de politie moeten van tevoren worden aangekondigd.

Bedrijfsleven

Het bedrijfsleven heeft maandag een klemmend beroep gedaan op de politiebonden om het wegverkeer niet te hinderen tijdens acties voor een betere cao.

Transport en Logistiek Nederland, EVO, KNV, VNO-NCW, MKB-Nederland en het Havenbedrijf Rotterdam laten in een verklaring weten dat ze begrip hebben "voor de emoties die leven bij de politiebonden".

Economische schade

Tegelijkertijd roepen ze de bonden "met klem op om economische schade te vermijden" en voor een andere actievorm te kiezen.

"Vertragingen als gevolg van acties van agenten om overal in het land langzaam te gaan blokrijden moeten zoveel mogelijk beperkt worden", stellen de belangenorganisaties. Zij onderzoeken mogelijkheden om acties te voorkomen en eventuele schades te verhalen op de bonden.