DEN HAAG - Tweede-Kamerlid en oud-minister Van Aartsen lijkt de grootste kanshebber om VVD-leider Zalm op te volgen als fractievoorzitter. Dat melden prominente VVD-bronnen woensdag. Van Aartsen geldt binnen de 28-koppige VVD-fractie als een zeer bekwaam politicus met brede ervaring. Hij moet Zalm opvolgen die vice-premier en minister van Financiën wordt in het nieuwe kabinet van CDA, VVD en D66.

Oud-topambtenaar Van Aartsen was tijdens de twee paarse kabinetten respectievelijk minister van Landbouw en Buitenlandse Zaken. Sinds vorig jaar mei zit hij in de Tweede Kamer.

Kamp

Behalve Van Aartsen is ook VVD-minister Kamp nog kandidaat, maar die blijft liever in het kabinet. Pas als vrijwel de hele fractie een beroep op Kamp zou doen, verruilt hij de Trêveszaal voor de Kamerbankjes. Een andere kandidaat, vice-fractievoorzitter De Grave, lijkt buiten de boot te vallen. Donderdag wordt de nieuwe fractievoorzitter bekendgemaakt.

De VVD-fractie besprak woensdag de profielschets van haar nieuwe voorzitter. Een commissie onder leiding van Kamerlid Wilders heeft de afgelopen tijd bij fractiegenoten gepolst aan welke kwaliteiten de nieuwe fractievoorzitter moet voldoen. Woensdagavond brachten de fractieleden bovendien hun favoriete kandidaat naar voren tijdens een onderhoud met Wilders en Zalm.

Zelf

Woensdag maakte Zalm duidelijk dat de nieuwe voorzitter in elk geval "het authentieke VVD-geluid" vanuit de Tweede Kamer moet vertolken en bovendien als teamleider de fractie bij elkaar moet kunnen houden. Zelf zal hij geen opvolger aanwijzen. "Iedereen heeft zijn voorkeuren, maar de fractie kiest haar eigen voorzitter."