LONDEN - Amerikaanse astronomen hebben bij de planeet Jupiter nog eens 23 manen gevonden. Daarmee komt het totale aantal bekende manen dat rond de grootste planeet van ons zonnestelsel cirkelt op maar liefst zestig.

De wetenschappers van de universiteit van Hawaï beschrijven hun bevindingen in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature van deze week. De 23 nieuwkomers zijn kleine objecten, met een doorsnee die varieert van twee tot acht kilometer. Daarmee zijn het de kleinste manen die ooit vanaf de aarde zijn ontdekt.

Minnaressen

De naamgeving voor manen rond Jupiter is gebaseerd op een traditie uit 1613. Het leek de Nederlandse astronomen Johannes Kepler en Simon Marius toen een leuk idee ze te vernoemen naar de vele minaressen van Zeus. Jupiter is de Latijnse naam voor de Griekse god. Zeus had zoveel amoureuze veroveringen, dat wetenschappers er eeuwen mee vooruit konden als nieuwe manen werden ontdekt.

Familie

De laatste jaren worden, mede door steeds verder ontwikkelde apparatuur, zoveel manen ontdekt, dat het aantal namen in Zeus' lijst is overschreden. De Internationale Astronomische Unie (IAU) noemt daarom nieuwe manen nu naar kinderen of familieleden van de minaressen van Zeus.