AMSTERDAM - De mysterieuze vermissing van VN-gezante Waris Dirie zorgt voor meer vreemde theorieën. Volgens Belgische media zou Dirie twee dagen door een Brusselse taxichauffeur zijn vastgehouden.

De taxichauffeur zou haar hebben lastiggevallen en tevergeefs geprobeerd hebben haar te verkrachten, zo stelt de advocaat van de vrouwenrechtenactiviste.

Het Somalische ex-topmodel was vanaf vorige week dinsdag spoorloos. Vrijdag dook ze in Brussel plotseling weer op. Aanvankelijk liet haar manager weten dat de vermissing van Dirie het gevolg was van misverstanden.

Verklaring

Zondag kwamen haar manager en advocaat volgens de Belgische kranten met het verhaal dat Dirie door de taxichauffeur zou zijn vastgehouden. Ze zouden samen op zoek zijn geweest naar het hotel waar Dirie zou overnachten.

Mede doordat ze geen mobiele telefoon of geld bij zich had zou dit zijn mislukt, waarna de chauffeur haar een overnachting aanbood.

Bij hem thuis zou hij haar hebben geprobeerd te verkrachten. Aan de worsteling zou Dirie verwondingen aan schouders en schramplekken hebben overgehouden.

Na twee dagen zou de taxichauffeur haar weer in de stad hebben afgezet.

Zenuwinzinking

De advocaat en de manager stellen verder dat Waris Dirie nadat zij door de politie was verhoord een zenuwinzinking kreeg. Tegenover de politie wilde ze niets kwijt over haar mysterieuze verdwijning.

Afgelopen dagen kwamen meerdere verhalen over de verdwijning naar buiten. Zo verklaarde een Belgische topcrimineel dat hij Dirie had ontmoet in de kroeg en dat ze samen zouden gaan eten.