SOEST - De Nederlandse Belangenvereniging van HobbyDierhouders (NBvH) heeft woensdag alle dierenliefhebbers in Nederland opgeroepen de bio-industrie en producten uit deze legbatterijen en opfokbedrijven te boycotten.

In een woensdag verspreide oproep stelt de vereniging, die naar eigen zeggen zo'n achtduizend leden heeft, dat "de op hol geslagen overheid meent de exportbelangen van een kleine groep te moeten laten prevaleren boven de belangen van honderdduizenden dierenliefhebbers".

'Er komt geen kip meer in'

"Als onze dieren worden afgemaakt zullen wij een cordon leggen om deze bedrijven onder het motto: er komt geen kip meer in", aldus de vereniging. Als na het bedwingen van de vogelpest de legbatterijen en opfokbedrijven weer nieuwe dieren krijgen, voorziet de vereniging een nieuwe uitbraak. "Worden dan voor de zekerheid ook maar honden, katten en paarden uitgemoord?", aldus de vereniging. "De grens is bereikt. Wij zeggen: tot hier en niet verder".

Bevel is bevel

De vereniging roept op tot een boycot, omdat de overheid door het doden van dieren "niet langer gelegitimeerd is om als overheid op te treden". Volgens de vereniging kan het "Befehl ist Befehl" niet als rechtvaardiging van het ruimen worden gebruikt.