RIYAD - Vijftien Saudi's hebben de drievoudige aanslag van maandag op wooncomplexen voor westerlingen in de Saudische hoofdstad Riyad gepleegd. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken prins Saud al-Faisal woensdag gezegd.

"Vijftien Saudi's pleegden de aanslagen in de Verenigde Staten en vijftien Saudi's pleegden de aanslagen hier", zei prins Saud op een persconferentie. Hij verwees daarmee naar vijftien van de negentien zelfmoordkapers die de aanslagen op 11 september 2001 pleegden.

Net als de aanslagen van 11 september worden ook die van maandagavond toegeschreven aan het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden, die in Saudi-Arabië geboren is. Bij die van maandag kwamen zeker 34 mensen om het leven en raakten 194 mensen gewond.

Tevreden

Volgens het Witte Huis komt donderdag een team van de Amerikaanse federale politie FBI in Riyad aan. De agenten zullen de Saudi's bijstaan bij het opsporen van de daders. Woordvoerder Ari Fleischer toonde zich tevreden over de Saudische medewerking in de strijd tegen het terrorisme. Hij voegde er echter aan toe dat het land nog wel meer kan doen en dat Riyad het feit onder ogen moet zien dat er in Saudi-Arabië terroristen verblijven.